Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Niyazi Göger, bugün her ne kadar bir ticari oluşum olarak anılsa da Ahiliğin, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşama yön veren bir yapısı olduğunu söyledi. |
Adana ESOB Başkanı Niyazi Göger’in ev sahipliğinde düzenlenen 34'üncü Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen kaftan giyme ve ödül, töreni Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Çukurova Kaymakamı Mustafa Kaya, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, MHP Genel Başkanı Başdanışmanı Hüseyin Sözlü, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, İl Müftüsü Hasan Çınar, İYİ Parti İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu, Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, AK Parti Çukurova İlçe Başkanı Şahin Çetin, STK temsilcileri, oda başkanları ve çok sayıda vatandaşın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kuran Tilaveti ve il Müftüsü Hasan Çınar’ın yaptırdığı duanın ardından törenin açılış konuşmasını yapan Adana ESOB Başkanı Niyazi Göger, 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Kırşehir’de temeli atlan Ahilik geleneğinin, Türk kültürünün önemli bir mirası olduğunu ifade etti.
Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz ise, sanayinin ve ekonominin gelişmesinde esnaf ve sanatkarın katkısının büyük olduğunu dile getirdi.
ETKİSİ GÜNÜMÜZDE DE DEVAM EDİYOR
Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı da Ahilik kültürünün tarihte olduğu kadar günümüzde de sosyal ve ekonomik hayatımızda etkin rol oynadığına işaret etti. Sarı, “Anadolu’da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturarak, refahın sağlanmasına toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük eden Ahilik kavramının günümüzde de etkisini sürdürmesinden mutluluk duyuyoruz” dedi.
Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan ise konuşmasında, esnaf ve sanatkarlar arasında sevgi, hoşgörü, çalışkanlık, yardımseverlik, dürüstlük ve tok gözlülük anlayışıyla kurulan ahilik teşkilatının dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.
Pandemi tedbirleri ve aşı konusuna da dikkati çeken Vali Yardımcısı Kan, Adana’da esnaf ve sanatkarların pandemi sürecini iyi yönettiğini kaydetti. Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, “Pandemi döneminde esnaf ve sanatkarlarımız kurallara uydular. Aşıda da çok iyi gidiyoruz. Daha iyi olabiliriz. Herkes mutlaka aşını yaptırmalı” diye konuştu.
İLİN AHİSİ CUMALİ ÇOKAL
Konuşmaların ardından ilin Ahisi seçilen demirci ustası Cumali Çokal’a Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan ve Birlik Başkanı Niyazi Göger tarafından Ahilik kaftanı giydirilerek, ödülü takdim edildi.
Bu yıl bir ilke imza atılan Ahilik Haftası kapsamında ilin Bacıyan-ı Rum’u da seçildi. Kasaplık mesleğini icra eden Hayriye Nail’e Bacıyan-ı Rum ödülü Çevre ve Şehircilik e. Bakanı Fatma Güledemet Sarı tarafından verildi.
Törende ayrıca, yılın kalfası, yılın çırağı, yılın ahi adayı, yılın kalfa adayı, yılın çırak adayı ile Ahilik temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödül verildi.
Ödül töreninin ardından Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Bakan Fatma Güldemet Sarı ve Birlik Başkanı Niyazi Göger, stantları ziyaret ederek esnaflardan bilgi aldı.
Vatandaşların yoğun katılım sağladığı Ahilik Haftası kutlamalarında konuklara geleneksel Ahilik pilavı ikramında bulunuldu.